follow+dashboard

Hello-hello welcome to my blog. Enjoy Reading :)

Thursday, 19 March 2009

LELAKI HENSEM vs TAK HENSEM

kalau lelaki handsome pendiam
Perempuan akan cakap:: woow, cool giler...
kalau lelaki tak handsome pendiam
Perempuan akan cakap: eh perasan bagus...
kalau lelaki handsome berbuat jahat
Perempuan akan kata: nobody's perfect
kalau lelaki tak handsome berbuat jahat
perempuan akan cakap: memang.... muka pun macam pecah rumah!
kalau lelaki handsome menolong perempuan yg diganggu
perempuan akan cakap: wah.. machonya.. macam hero filem
kalau lelaki tak handsome menolong perempuan yang diganggu
Perempuan akan kata: entah2 kawan dia...
kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: sepadan sangat...
kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: mesti kena bomoh perempuan tuh!
kalau lelaki handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata: jangan sedih, kan saya ada..
kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata:...(terdiam, tapi telunjuknyameliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok saja luarannya)...
kalau lelaki handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: perasaannya halus...penuh kasih sayang
kalau lelaki tak handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: sesama keluarga memang harus menyayangi...
kalau lelaki handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: matching... hebat luar dalam
kalau lelaki tak handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: bang, bosnya mana?...
kalau lelaki handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap:ini barulah lelaki gentlemen
kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap: naluri pembantu, memang begitu....
kalau lelaki handsome hantar komen dlm blog ke..fenster ke..myspace ke..cepat2 dibalas..kalau lelaki xhandsome dia akan ckp buang masa je layan..MCM TU KE? KESIAN LAKI XHANDSOME KAN.....

Tuesday, 17 March 2009

so, tiRed U knoW

huhuhu~ isnin yanG lepaS, baRu baliK dR kem,.. penaT tau! tp, walaupun penat oR lelaH bak kata owg srwk.. aku tetaP beRsemanGaT!! haahahaa~! Emm,.. malaZ btol leR aku nK tuliS pasaL kem tu! nanti2 la akU citeR kaT koRanG.. aKu nK rEleX duLu.. tata tutu titi~

Friday, 13 March 2009

GoinG to camPinG on 14/3/09 unTiL 16/3/09~

yaE2! 2moRroW i'm GoinG to CampinG... hehehee~ so, excitEd anD neRvouS.. emm, neRvouS?? i'm noT so suRE why... hahahaa~!

piisss,,,.. nk dgR citeR taK..?? (wahhh, mengumpaT.. ish3,.. x patut, x patut) tD masE beLi seluaR sukaN. adElah pekeRje kT kedaI tuu. mukE, punyeR lah masaM! aku rasE eloK lagI tonG samPaH dibandingkan dgN dieR(budak tu peREmpuaN). aku sEnyUM kT dieR.. dieR buaT boDoH jeR. iissshhhh... kalaU ikuT kan haTi, x nK aku SenYuM kT dieR.. tp, disEbabKan siFaT aku niE skE senYum. so, nk buaT mcm manE.. EEEeeeeee!!! geRam akU tgoK dieR.. aT leasT blS la senYuM tu, walaUpun 2 saaT..

Emm,.. okaYlaH.. nK kemaS2 baranG niE..(hahaha~ lmbT btoL packinG) laiN haRi jumpER lagi.. keYh,... byE2!! ^-^

Wednesday, 11 March 2009

WoW~! x lmk giK...

x lmK giKkk... nak abiZz eXaM! alhamdulillaH~! hahahahaa~ bgs2! ku dh tauK braPA maRkaH matH ku.. hehehee~ malaZ nk mikiR.. paham2 jakLAh! hahahahaa~ leleH2 ku beRusahA kerAs utK beRjaYA.. KoE PAhaM?! pdh aoK..! hahaha~

eRm, pastoWk x lmK giK cutI.. yea2!! tp, x PaT relEk glK. coZ time cutI towK da KeM pEnGawAs~ huhhuhuu~ meSti lelaH.. p, Xpa.. keM ya laK meSti besT!

afTeR thAt, thnZ 4 AizaT coZ wisH me lucK.. terimE kasiH byK2! bgS2! mcm tulah kwn yg SebEnaR,.. hie3~

Sunday, 8 March 2009

selamaT menyambuT MAULIDUR RASUL~


pengertian:
Bulan Rabiulawal bermaksud bulan dimana bermulanya musim bunga bagi tanaman. Mengikut kebiasaannya di Tanah Arab, sewaktu bulan Rabiulawal pokok buah-buahan mula berbunga dan seterusnya berbuah.
Maka nama bulan ini diambil sempena musim berbunga tanaman mereka. Dan setelah kedatangan Islam, Rasulullah saw telah mengekalkan nama Rabiulawal ini sehinggalah sekarang.



Peristiwa-Peristiwa Penting Bulan Rabiul Awal:
1) Kelahiran junjungan besar kita, Muhammad Rasulullah saw. Mengikut sumber-sumber mengatakan bahawa nabi lahir pada 12 Rabiul Awwal tahun gajah bersamaan 23 April 571M. Ini adalah sumber yang masyhur dan menjadi amalan umat Islam di Malaysia mengadakan sambutan Maulidurrasul pada 12 Rabiul Awwal di setiap tahun sehinggalah sekarang. Walau bagaimanapun ada sumber yang lain mengatakan bahawa nabi lahir pada 9 Rabiul Awwal tahun Gajah. Perbezaan pendapat ini akan disentuh lebih lanjut di bahagian Maulidur Rasul.
2) Perlantikan Nabi menjadi Rasul. Dibulan Rabiulawal inilah Nabi saw diangkat menjadi Rasul. Ketika ini Nabi saw berumur 40 tahun. Maka dengan ini bermulah dakwah baginda secara rasmi di Makkah al-Mukarramah.
3) Hijrah Tarikh hijrah adalah tarikh tibanya Rasulullah di Madinah al-Munawwarah pada ketika itu di sebut Yatsrib. Rasulullah sampai di Quba' pada hari Isnin 8 Rabiulawal dan Baginda sampai di Kota Madinah pada hari Jumaat 12 Rabiulawal dan Baginda menunaikan solat Jumaat yang pertama.
4) Peperangan Banyak peperangan yang telah terjadi pada zaman Rasulullah saw diantara tentera Islam dan tentera kuffar. Diantara peperangan yang berlaku di bulan Rabiulawal ialah peperangan Safwan (Badar pertama), Bawat, Zi Amar (Ghatfan), Bani An-Nadhir, Daumatul Jandal dan peperangan Bani Lahyan.
5) Wafatnya junjungan besar kita, Muhammad Rasulullah saw. Rasulullah telah wafat pada hari Isnin 12 Rabiulawal 11H bersamaan 7 Jun 632M. Baginda wafat di rumah isterinya Aisyah ra dan dikebumikan di Madinah al-Munawwarah.
6) Abu Bakar ra. menjadi khalifah Pada hari Rasulullah wafat, para sahabat tidak mahu menangguh urusan pentadbiran kerajaan dan segera membai'ah saidina Abu Bakar ra di Dewan Bani Sa'idah. Ini adalah kerana urusan pentadbiran negara tidak boleh terhenti walau seketika dan ia adalah nadi sesebuah kerajaan. Sebahagian sahabat pula menguruskan pengkebumian jenazah Rasulullah saw yang diketuai oleh Saidina Ali ra Ahli Bait Rasulullah saw.
7) Pembukaan Iraq Tentera Islam yang dipimpin oleh Khalid Ibni Walid ra telah memasuki Iraq dan bermulalah pemerintahan Islam di bumi Iraq di zaman saidina Abu Bakar ra.
8) Pembukaan Baitul Muqaddis Salahuddin al-Ayubi telah memimpin tentera Islam menewaskan tentera Salib dan seterusnya membuka pintu bagi pembukaan Baitul Muqaddis pada tahun 583 H.
9) Kejatuhan Empayar kerajaan Islam Sepanyol Kubu terakhir tentera Islam di Andalusia telah ditumbangkan oleh tentera Sepanyol yang dipimpin oleh Ferdinando dan Isabella pada tahun 897H. Bermulalah kemusnahan tempat-tempat bersejarah warisan umat Islam, masjid-masjid ditukar menjadi gereja dan muzium dan tiada lagi suara azan di negara tersebut.

Masjid Haiga Sophia di Sepanyol yang telah ditukar menjadi muzium.

Thursday, 5 March 2009

2moRroW neVeR diE!

2moRroW... is my BIG DAY... bcoZ.. esok exam... owhh,... tidaKkk!!! huhuhuhu~ x ske exam.. buat streSSs jeR... papeR pun wish me luck...! keyh, nk studY dulu... hohoho~


ahiRnya~~

yaahhhooo!! ahiRnya.. ahiRnya,... dpt juga ku melihat citeR "geng! pengembaraan bermula!" hahahaaa~ baru semalam tgk... huh! mmg best citeR tu!! mereka2 yg teRlibat dlm pembikinan filem tu, haruSs diberi pengiktirafan! hermm, btol3! hax2! citeRnyeR mmg menaRik.. susPen,.. sedih,.. jiwang,.. dan laWak! hahahaaa~

wow! lihatlah dunia!!! org malaYsia pun bleh jugak buat filem yg beSt2! kiteR sehaRusnyeR menyokong industri or buatan malaYsia! hahahaa! emm, kalau x silap.. kutipan utk filem upin dan ipin lebih dr 2juta! fuuuyyyoooo!! byk tUu!!!

emm,.. ape2 pun... thZ utk BAPAK aku.. coz dier lah yg bawak kitorang sefmly nengok wyg smlm.. huh! dpt jugak aku tengok filem katon buatan malaYsia..