follow+dashboard

Hello-hello welcome to my blog. Enjoy Reading :)

Saturday, 7 August 2010

0rang SARAWAK tak tinggal dalam hutan okay!?



salam 1 Malaysia.
1 malaysia konon!
huh.
walau bagaimana sekali pun kita laungkan 1 malaysia.
tapi, kita tak amalkan konsep tersebut.
Aku rasa sia-sia je korang dok sebut pasal 1 Malaysia nih!

Contohnya. sampai hari ni. orang semenanjung masih lagi kutuk2 orang kat sarawak.
*Bukan nya semua. sesetengah sahaja.
Cakap orang sarawak sama macam orang hutan laa.
orang sarawak tingal atas pokok la.
macam2 lagi lah ayat-ayat yang cilakak keluar dari mulut dieorang.
huh. betapa kolot and kuno nya pemikiran dieorang.
Sarawak dah maju sekarang ni okay!

Bandar kuching.

Muzium kuching.

Padang merdeka at kuching.

Dewan bandaraya kuching.

The spring

the Hills

DUN.

Mungkin salah satu sebab korang cakap kiteorg tinggal kat hutan adalah kerana iklan2 yang ditayangkan kat TV tu.
And kalau korang bukak Youtube about sarawak dia mesti tunjuk Hutan je.
kan,kan,kan??
itu ialah kampung orang iban.
kampung orang iban menjadi tarikan kepada pelancong asing untuk melancong ke sarawak.
pelancong datang ke malaysia bukan nak tengok bangunan2 tinggi.
barang-barang moden yang canggih2.
Kat tempat dieorg lagi hebat dari malaysia!
So, pelancong2 ini datang ke malaysia nak tengok alam semulajadi.
Jadi, untuk memajukan industri pelancongan negeri sarawak.
Iklan hutan rimba and so on disebarkan agar org puteh dtg ke malaysia especially sarawak.
untuk melihat alam semulajadi.
Dan! dalam masa yang sama menaikan lagi ekonomi industri pelancongan dinegara kita.
*eh? lebih2 lak.

Kampung budaya.

macamnielah kampung orang iban.
*ada tak korang tengok manusia begayut atas pokok? xde kan?
 Cuba korang fikir. kalau orang sarawak kat dalam hutan.
macam mana dieorg dapat buat facebook.
Hutan kan xde line.
kalau aku dok kat dalam hutan xdapatlah aku nak upadate aku nye blog.
*lu pikir lah sendiri!


Sekian.. terima kasih.. :D




p/s: ubah2lah sikap korang tu ekk? okay2? kita kan 1 MALAYSIA!

6 comments:

Aria Kay Hadi said...

::: bapak suka ini... krana bpk slalu mengalami masalah yg sama. hahaha... hampeh 1 malaysia... X(

ko paham! said...

Really pak? huh. me neither. 'they' keep asking me "awak tinggal kat ne ek? org srwk tinggal dlm hutan kew?" ohMyGuts! anoyying! so, i just IGNORE org mcm tu.. :D

Cylia Chel a.k.a Lia Edwin said...

besa lah dak nya ya...hihi..tumpang lalu kat ctok...

ko paham! said...

aok.tumpang lah. x bebayar.. :P

Syful Alluwie said...

dak Melaya@Lepeh xda duit nak nait belon. Plus, most of the sarawakian, ada yang married ngn omputeh. daknya x, kawen ngn kazen, adik beradik, etc...ney nyaman.....hahahhaha...ya teori aku la k...hehhehehe....nang lepeh ya cilakak pun....

ko paham! said...

hahaha. ilek la sepul. jgn emo2. haha